Zonnepanelen zijn populair. Ook onder bedrijven. De laatste jaren hebben steeds meer ondernemers ontdekt dat ze geld kunnen verdienen met hun bedrijfsdak. 6 procent van de kantoren en bedrijfspanden worden inmiddels benut om elektriciteit op te wekken. Dat betekent dat nog altijd 94 procent van de daken níét is uitgerust met zonnepanelen.
Veel ondernemers denken dat hun dak er niet geschikt voor is. Dat komt door twee grote misverstanden: mijn dak is er te klein voor en mijn pand staat ongunstig ten opzichte van de zon. Het tegendeel is vrijwel altijd waar.
Is de constructie in orde? Ja, bijna altijd!
Om te beginnen moet een dak natuurlijk constructief in orde zijn. Het onderzoek daarnaar maakt standaard deel uit van de voorbereiding van een project. Je wilt daar niet pas later achterkomen. In de praktijk komen we bijna nooit problemen tegen. Soms is een kleine aanpassing nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen.
Waardoor komt een dak mogelijk niet in aanmerking? Als bijvoorbeeld vanuit milieuoverwegingen bepaalde zachte dakbedekking is toegepast of als binnen machines of constructies aan het plafond bevestigd zijn. Dan is sprake van extra gewichtsbelasting.
Al vanaf 500 m2 is een rendabele businesscase mogelijk
Over de grootte van het dak is als richtlijn aan te houden dat al vanaf 500 m2 een rendabele businesscase mogelijk is. Het is afhankelijk van wat er al op het dak aanwezig is: airco’s, uitlaten en schoorstenen bijvoorbeeld. Een strak, leeg dak van 500 m2 meter kan gunstiger zijn dan 1.000 m2 met meerdere obstakels, waar de panelen tussenin ‘gepuzzeld’ moeten worden.
De positie ten opzichte van de zon is eigenlijk nooit een issue. Bij een plat dak kun je eigenlijk altijd de meest optimale opstelling ontwerpen. Daarbij zijn er twee keuzes: de hoogste opbrengst per paneel of per m2. In het eerste geval is het het beste om ze pal op het zuiden te richten; in het tweede geval juist oost-west. Dat is ook met het oog op de subsidie doorgaans het gunstigst. Ook de beschikbare ruimte speelt dan een rol.
Vroeger kostte het dak alleen maar geld
Per project kijken we wat voor de klant het beste uitpakt. Het is dan ook altijd maatwerk: geen bedrijf en geen dak is hetzelfde. We houden altijd rekening met de combinatie hoeveel energie een bedrijf gebruikt en hoeveel rendement de ondernemer wil maken. En het mes snijdt aan twee kanten, want hij levert ook nog een bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem door de CO2-reductie die hij realiseert.
Als je alles meetelt – dus niet alleen de subsidie waarvoor de meeste bedrijven in aanmerking komen maar ook de kosten voor het onderhoud, de verzekering en eventueel de vennootschapsbelasting – is een gemiddeld netto-jaarrendement van 7 procent heel reëel. Dat is dus pure winst. Terwijl het dak de meeste bedrijven nu helemaal niets oplevert, of sterker nog: geld kost. Een slimme ondernemer hoeft niet lang na te denken…