Er klinken steeds meer protesten tegen zonneparken in het groen. De één vindt het lelijk, de ander wil niet dat vruchtbare landbouwgrond verloren gaat. Eigenlijk zou de discussie niet nodig hoeven te zijn. Laten we eerst maar eens alle daken vol leggen.
Onbenutte daken
Er zijn namelijk nog heel veel geschikte daken op bedrijfspanden en kantoren die nog niet benut worden voor het opwekken van zonne-energie. Volgens de laatste onderzoeken gaat het in Nederland om meer dan 93 procent.
Dat is hartstikke zonde. Zonde omdat we daardoor minder snel onze klimaatdoelstellingen bereiken en zonde voor de bedrijven, die daarmee geld laten liggen.
Bijna EnergieNeutraal Gebouw
Bij nieuwe panden is de installatie van zonnepanelen min of meer verplicht. Dat is het gevolg van de BENG-norm die sinds 1 januari 2021 via het Bouwbesluit wordt voorgeschreven. BENG staat voor ‘Bijna EnergieNeutraal Gebouw’ en vervangt de nu nog gebruikte energieprestatiecoëfficiënt (EPC).
Eigenlijk kun je niet aan de BENG-norm voldoen zonder zonnepanelen. Aangezien je als bedrijf nu eenmaal elektriciteit verbruikt, moet je die (grotendeels) zelf opwekken.
Energielabel C
Voor bestaande bedrijfspanden speelt dat niet. Eigenaren daarvan hebben wel te maken met de eis dat het gebouw in 2023 minimaal Energielabel C moet hebben. Dat kan door energiebesparing (isolatie, zuiniger verlichting et cetera), maar zeer effectief is ook het installeren van zonnepanelen. Die tellen namelijk ook mee voor de vaststelling van het Energielabel. Daarbovenop komt dan nog het rendement van de zelf opgewekte elektriciteit.
Als je A zegt…
Een bijkomend voordeel is dat je als ondernemer of vastgoedeigenaar daarmee helpt dat er minder of zelfs geen extra zonneparken in de natuur nodig zijn. Dus als je daar tegen bent, kun je er zelf iets aan doen: zonnepanelen op je dak en niet in het groen. Als je A zegt, moet je ook B zeggen.
Benieuwd hoeveel CO2-heffing jouw bedrijf straks kan besparen? Lees het hier.