Nog maar heel weinig ondernemers zijn ervan op de hoogte dat de SDE+ regeling in 2020 wordt vervangen door de SDE++ regeling. Laat staan dat ze weten welke veranderingen daarmee gemoeid zijn en hoe de nieuwe voorwaarden hun kansen op subsidie voor zonnepanelen beïnvloeden. In deze blog zet ik de wijzigingen en gevolgen in deze blog kort op een rij. Laat ik alvast verklappen: ook in 2020 hebben bedrijven nog prima mogelijkheden om met steun van de overheid te investeren in een PV-installatie.
Extra ronde
De Nederlandse SDE+ regeling heeft sinds 2011 een gunstige invloed gehad op de toepassing van zonne-energie in het bedrijfsleven. Dat de regeling vervangen wordt, is geen verrassing. Eigenlijk zou de najaarsronde van 2019 de afsluiting zijn. Er komt in 2020 toch nog een laatste ronde om de nog niet vergeven budgetten alsnog te benutten voor duurzame energieproductie door bedrijven.
Van energieproductie naar uitstootreductie
Daarmee hebben we ook de essentie van de aflopende regeling te pakken: de productie van duurzame energie. SDE+ staat immers voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Dat kan op basis van zon, maar ook wind, water, biomassa en geothermie.
De nieuwe subsidie is anders. De afkorting SDE++ staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie en legt de nadruk op het reduceren van CO2-uitstoot. Het idee daarachter is dat het kabinet zo een bredere invulling van maatregelen voor het Klimaatakkoord mogelijk wil maken.
Daarmee komen allerlei andere, nieuwe technieken in aanmerking. Zoals aquathermie, waterstofproductie en CO2-afvang en -opslag. De subsidie daarvoor komt uit hetzelfde budget. Een budget dat bovendien nog maar de helft is van dat van de SDE+ regeling: 5 miljard euro in plaats van 10 miljard euro.
Timing wordt nog belangrijker
Zodoende wordt het nóg belangrijker om op het juiste moment de subsidie aan te vragen. Zeker aangezien er maar één ronde voor SDE++ komt.
Het wordt weer een tender, waarbij men inschrijft op een bepaald bedrag. Dat bedrag wordt waarschijnlijk berekend op basis van opgewekte kilowattuur of vermeden ton CO2, of in een soortgelijke systematiek. De vergoeding is nog steeds als tegemoetkoming voor de onrendabele top, waar je als ondernemer nu eenmaal mee te maken hebt bij investeringen in nieuwe technieken.
No cure, no pay
Vanuit Energie-Unie helpen we bedrijven – op basis van no cure, no pay – bij de subsidieaanvraag. Dankzij onze expertise en begeleiding komt de aanvrager goed beslagen ten ijs om de kans op een positieve beschikking door RVO.nl, de uitvoeringsinstantie, zo groot mogelijk te maken. We maken een heldere businesscase, verzorgen de aanvraag en zodra de subsidie is toegekend, nemen we ook de uitvoering op ons, inclusief het onderhoud voor de komende vijftien jaar. Als ondernemer heeft u daar dus geen omkijken naar.